jakt

En meditation i skogen i sällskap av ett jaktvapen

En meditation i skogen i sällskap av ett jaktvapen

Stillhet är en dygd när man sitter på pass med sitt jaktvapen och en termos med kaffe ute i skogen. Visst, det är för närvarande en bit kvar till jaktsäsongen, men det är klart att skogen lockar ut en ändå. Man kan ju alltid träna på att bara sitta på en stubbe, stilla, så länge som möjligt.

Jaktens många sidor

På det sättet är jakt en form av meditation. Det handlar trots allt om tålamod, att ta tiden på sig att låta ett djur komma fram och visa sig för en. Blir man rastlös så kommer man att väsnas, och då kan det vara kört.
Det är också lite som en dans där man stegar fram och tillbaka för att hitta rätt tempo, rytm och rörelse. Det gäller att locka fram den där rätta stunden då allt bara klaffar.

Jakten är på det sättet en ritual, en som sträcker sig flera hundra tusen år tillbaka i tiden. Det var jakten, och upptäckten av elden, som gjorde det möjligt för oss att utveckla de hjärnor som vi har idag.
Det krävdes rörlighet, koordination och smidighet för att kunna fånga ett byte – något som naturligtivs utveckla hjärnan.
När vi sedan kunde värma upp maten kunde vi också tillgodogöra oss mer av näringen i köttet. Plötsligt fick kroppen och hjärnan tillgång till raketbränsle vilket verkligen satte fjutt på evolutionen.

Att jaga binder oss helt enkelt samman med en avgörande del av mänsklighetens historia. Det skapar också en känsla av vördnad inför livets cykel, där döden ser till att något annat kan leva vidare och kanske till och med ge upphov till nytt liv.
Sedan ska man inte sticka under stolen med att det helt enkelt är väldigt roligt. Oavsett om man lyckas fälla något eller inte så ger det en rackarns kick när man är ute på pass.